Forum Forum studentów rolnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego - IV rok Strona Główna Forum studentów rolnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego - IV rok
2010/2011
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pytania z koła obu grup wraz z opracowaniami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum studentów rolnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego - IV rok Strona Główna -> Archiwum III rok / Handel i Usługi. / Towaroznastwo produkcji roslinnej
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jaroszka
Wierszokleta



Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/7
Skąd: Zamość

PostWysłany: Czw 16:34, 04 Mar 2010    Temat postu: Pytania z koła obu grup wraz z opracowaniami

Grupa 1

1.Prawo Lamberta Beera

opisuje pochłaniane promieniowania elektromagnetycznego przy przechodzeniu przez częściowo absorbujący i rozpraszający ośrodek; podstawowe prawo w kolorymetrii; głosi ono, że absorbancja światła monochromatycznego jest wprost proporcjonalna do grubości warstwy i stężenia roztworu

2. Chromatografia

to technika analityczna lub preparatywna służąca do rozdzielania lub badania składu mieszanin związków chemicznych. Najpierw rozdziela się badaną mieszaninę, a następnie przeprowadza się detekcję poszczególnych składników. Rozdział substancji występuje pomiędzy 2 ośrodkami fazą stała i fazą ruchomą. Podczas przepływu eluenta (fazy ruchomej) przez fazę stała następuje proces wymywania zaadsorbowanych (lub związanych) substancji. W zależności od rodzaju eluentu czyli substancji w której rozpuszcza się badaną mieszaninę rozróżnia się następujące techniki chromatograficzne: cieczową, gazową, nadkrytyczna

3. Pojęcia:

Próg wrażliwości- najmniejsze stężenie bodźca odbierane przez organ zmysłu. Wyróżnia się tu dwa poziomy: próg wyczuwalności- jako najmniejsze natężenie bodźca wyczuwane przez zmysły, oraz próg rozpoznania- najmniejsze natężenie bodźca wyczuwalne i zarazem dające się zdefiniować jakościowo

Indywidualna powtarzalność wyników- zdolność do uzyskiwania przez tą samą osobę identycznych lub zbliżonych wyników analizy w tych samych warunkach ale w różnym czasie

4.Metoda parzysta

Istotą wykonania jest dokonanie wyboru pomiędzy dwoma wariantami, jedna z próbek jest różni się nieznacznie od drugiej i zadaniem oceniającego jest dokonanie prawidłowego wyboru, a ilość powtórzeń zależy od wymaganego poziomu ufności, pozytywny wynik osiągniemy gdy rozpoznamy poprawnie 6 par z 7 możliwych


Grupa 2

1.Budowa chromatografu cieczowego

-pojemniki z rozpuszczalnikami (eluentami)
-moduł z pompami
-moduł z dozownikami i podajnikami próbek
-piec chromatograficzny
-detektor

2.Technika SPE

polega na przeniesieniu analitów znajdujących się w próbce ciekłej do fazy stałej. Rozdzielanie związków zachodzi w oparciu o współczynnik podziału związków organicznych między fazę ruchomą i stały sorbent, Uwolnienie analitów zachodzi przy pomocy rozpuszczalnika lub na drodze termicznej, Proces adsorpcji można przeprowadzać przy zastosowaniu kolumienek wypełnionych sorbenten, krążków, krążków do przyśpieszonej ekstrakcji lub kolumienek wypełnionych krążkami. SPE można stosować m.in. do: *wzbogacania * oczyszczania * frakcjonowania * przechowywanie próbek

3.Pojęcia:

Próg różnicy- najmniejsza zauważa różnica natężenia między podnietami tego samego rodzaju

Grupowa powtarzalność wyników- zdolność do osiągania przez grupę osób odpowiednio zbliżonych rezultatów analizy w tych samych warunkach i w tym samym czasie

4.Metoda trójkątowa

Podajemy rozpoznającemu 3 próbki, z których dwie są identyczne a trzecia różni się nieznacznie w zakresie danej cechy jakościowej, osoby badane mająca zadanie określić, które dwie próbki mają w trójkącie takie samo natężenie bodźca, oraz stwierdzić czy próba nieparzysta ma wyższe czy niższe natężenie bodźca od pozostałych, w przypadku rozpoznania 5 trójkątów z 7 wynik uznaje się za pozytywn


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum studentów rolnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego - IV rok Strona Główna -> Archiwum III rok / Handel i Usługi. / Towaroznastwo produkcji roslinnej Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin